Az utóbbi napokban a sok gond közepette szakítottam egy kis időt elmélkedésre és rájöttem egy-két dologra. Mindenki azt szeretné, hogy ő és a környezete (szűkebb vagy tágabb értelemben) emelkedjen, fejlődjön, előrehaladjon, jólétben éljen. Ennek mikéntjéről a legtöbb embernek meg van a véleménye: a bátrabbak szavakba öntik, a még bátrabbak pártot is alapítanak hozzá.

Mai írásom nem annyira bírálta lesz, mint inkább egy javaslat. A magyar embereknek nagy sajátossága a problémák analizálása és a megoldási tervek, lépések hanyagolása. Én most kínálok egyet, amit valószínűleg kevesen fognak elfogadni, még kevesebben megfogadni, de egyeseknek talán hasznos lesz.

                                                                          ***

Nemrég hallottam, hogy néhány országgyűlési képviselő indítványt nyújtott be az erkölcsi nevelésről. A tervezet lényege, hogy az iskolákban kötelezően választható tantárgy lenne a hittan, illetve az etika. Nemes gondolat, hogy az egyre radikalizálódó tömeget tartsuk kordában és az elhajlásokat igyekezzünk már minél korábban orvosolni, de biztos, hogy ez a jó megoldás? Erről beszélgettem egyik barátommal Képviselő Károllyal, az országgyűlés egyik független tagjával:

- Szervusz Károly! Meglepett, hogy beszélni akartál velem... rég találkoztunk.
- Tudom, de itt ez az új tervezet és ki akartam kérni a véleményed.
- Nosza, ne kímélj! Milyen tervezet?
- Kövér Laci meg páran a Parlamentben kötelezően választhatóvá akarják tenni az etika- és a hittanoktatást az iskolákban.
- Aha. Akkor ez ha jól sejtem a közoktatási törvény része lenne.
- Így van. Ilyeneket beszélnek, hogy: „Erkölcsös társadalmat erkölcsi analfabétákkal nem lehet építeni." Mi a véleményed róla?
- Nem egyszerű. Már rögtön az elején felvet pár kérdést a dolog: Miért nézik le a magyar embereket? Ezzel a kijelentéssel azt akarják mondani, hogy a mai - a közoktatáson már átesett - emberek tuskók? Ha jól tudom az etika oktatás most is kötelező. Vagy talán a Fidesz a hónalj-pártja miatt szeretne lobbizni a keresztény hittérítésért?
- Valószínűleg az utóbbi. Bár szerintem nem feltétlen kell ehhez a KDNP. A Fidesznek saját magától is késztetése van a kereszténykedésre.
- Igen, ez a koncepció jól beleillik a szellemiségébe. Viszont én érzek ebben egy másik fajta törekvést is. Magyarországon egyre több a szélsőséges, radikalizálódnak az emberek. Szerintem erre is egy válasz lehet ez a lépés. Gyenge válasz, de válasz.
- Ebben is lehet valami. Erre eddig nem gondoltam, de szent igaz, hogy a Jobbikot senki sem komálja a Parlamentben.
- Ha ez a szempont is közrejátszik ebben a tervezetben, akkor elég rossz megoldást választottak a srácok. Na de mit várunk egy olyan gárdától, akinek az egyik legnagyobb gazdasági krízis közepette is a bibliaolvasás az első...
- Azért ez nem igaz! Viktor meg a Matolcsy Gyuri már tett egy jó pár dolgot a gazdaság fellendítéséért.
- Ez igaz, de most őszintén! Szerinted ezek sokat javítottak a helyzeten?
- Ezt nem lehet így megválaszolni. Ezek a dolgok hosszabb távon fejtik ki hatásukat.
- Jó, akkor kezdjük az elején. Először is fel kellene tenni a kérdést: miért radikalizálódik a tömeg?
- Szerintem ez nem igazán függ össze a hittannal...
- Ne aggódj, a két szál össze fog érni. Szóval?
- Rendben, akkor azért radikalizálódnak, mert az életkörülményeik romlását tapasztalják és veszélyben érzik magukat.
- Így van. Akkor mit kellene tenni, hogy ne kacsingassanak a szélsőségek felé?
- Nyilván megszüntetni a problémát, az okot és emelni az életszínvonalukat.
- Úgy van! És ezt hogyan lehet elérni?
- Hát külföldi hitelekkel, de nem mondhatod komolyan, hogy az a megoldásod, hogy verjük adósságba az országot.
- Nem, nem ezt mondom. Ezt már az elődeid megtették korábban. Most is annak isszuk a levét. Az életszínvonal növeléséhez valóban pénzre van szükség, de a kölcsönnél olcsóbb változat, ha az emberek dolgoznak és pénzt keresnek.
- Persze ez lenne az ideális, de most a válság miatt nagy a munkanélküliség, nincs elég munkahely.
- Igen persze a válságra sok mindent rá lehet kenni, meg az előző kormányokra is, ezt meg is teszik, de nem pont ez a mostani kormány tett ígéretet, hogy 1 millió új munkahelyet fog teremteni? Akkor tessék, lehet nekiállni!
- Nem olyan könnyű az!
- Meg ahogy Viktorék elképzelik nem is igen visz előre. Néhol utcaseprő állásokat kínálnak havi 130 ezres fizetésért. Hát ez röhej! Szerinted az a munka ér annyit? És még csodálkoznak, hogy a rezidensek el akarnak menni... Idióták. A magyar állam egyik óriási problémája, hogy nincs elég adóbevétele, mert kevesen adóznak. Szerinted ha azok számát növeli, akiknek az adója nem konstruktív, vagyis olyan fizetésből vonják le, amit ő maga adott, akkor több bevétele lesz, amiből gazdálkodhat?
- Nem hiszem.
- Hát én sem. Magyarul a megoldás: nem a közszférában, hanem a versenyszférában kell munkahelyet teremteni! Viszont szerinted az állam ért a versenyszférához, jelen van benne?
- Nem nagyon.
- Akkor tud ott munkahelyet teremteni?
- Nem.
- Nem tud, csak segíteni tudja azt. Például adókedvezményeket ad nagy cégek, esetleg multik bejöveteléhez. Őket azonban elég sok bírálat éri - részben jogosan. A nagy baj velük, hogy nem tartják itt a pénzüket és hogy gyakran megfojtanak másokat. Végső soron megint oda jutunk, hogy kevesebb adóbevétele az államnak, még a legjobb esetben is ugyanannyi.
- Akkor mi a fenét tudunk tenni?
- Nos, kedves barátom, azt, hogy ti országgyűlési képviselők a hittan helyett olyan tárgyat vezettek be, amely pénzügyi műveltséget ad a gyerekeknek.
- Azt meg minek?!
- A pénzhez való hozzáállást, a pénz kezelését alapesetben a szüleitől tanulja meg az ember úgy, hogy hallja látja miként vélekednek róla, hogyan bánnak vele. A baj itt nálunk az, hogy a tömegek körében rossz a példa. végletesen eladósítják magukat, a jövőre szinte egyáltalán nem gondolnak. Rengeteg hibás döntést hoznak a pénzzel kapcsolatba, amelyekért végül természetesen mindig mások a hibásak.
- Jó értem, ez tényleg hasznos lenne, de azt még mindig nem mondtad meg az állam hogyan tud munkahelyet teremteni.
- Az állam? Az sehogy. Az emberekre kellene ezt bízni. A pénzügyi műveltség oktatásakor ösztönözni kéne az eladható tehetséggel rendelkezőket, hogy vállalkozzanak. Nekik így lenne munkájuk, később pedig a vállalkozás bővítésével (vagy akár már az elején) munkát tudnak adni másoknak. A pénz itt marad, majdnem mindenkinek van munkája, többen adóznak, több jut mindenre és végül mindenki boldog.
- Értem. Ez logikusan hangzik.
- A probléma tudod most az, hogy a legtöbb ember eleve alkalmazottnak készül és a körülményekre bízza magát, mi lesz belőle. A körülmények most sajnos ennek nem kedveznek. Közhellyé vált, hogy "diplomás munkanélküli". Már a képzésük alatt tisztában vannak vele, hogy a diplomájuk értéktelen, nincs piaca, mégis megcsinálják, elvégzik arra hivatkozva, hogy "csak jobb ha van egy papírom". Nyilván nem rosszabb, de hogy jobb-e...? Valószínűleg nem, mert éveket pazarol el az életéből egy értéktelen valamire, a Köz pénzét költve - amiből amúgy sincs sok -, holott ez idő alatt felépíthetne egy vállalkozást és pénz hozna ahelyett, hogy vinne.
- Nagyon érdekes, amiket mondasz.
- Ez barátom már valóban lendítene a dolgokon, de ehhez bizony kell az, hogy valaki "agymosást" végezzen a gyerekeken és felülírja a szülők rossz példáját. El kellene érni azt, hogy a Tömegnél is előnyt élvezzen a megtakarítás a hitelekkel szemben, ne csak nálam, vagy nálad.
- Köszönöm, hogy elmondtad ezeket. Mindenképp megfontolom mielőtt döntök az indítvány ügyében.
- Ahogy gondolod, tégy belátásod szerint.


A bejegyzés trackback címe:

https://adamsmind.blog.hu/api/trackback/id/tr13441433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása