Ne ábrándozzatok!

Címkék: politika egyetem pénz

2012.01.25. 00:17

Jaj Istenem! Hogy mennyire szemellenzősek az emberek, azt el nem tudom mondani. Kiderült, hogy hány államilag finanszírozott hely lesz az egyetemeken és egyből mindenki hőbörög. Nem tudom, hogy magyar sajátosság-e, de már régen észrevettem, hogy ha valami sérelem éri az embereket, akkor a döntő többségük, mint a megvadult oroszlán nekiront az "ellenségnek" és kritikát nem tűrve hajtogatja az igazát - ha kell az utcán.

Álljuk már meg egy perce és ugyan nézzünk már a talpunk alá: szarból épített váron trónolunk emberek! Legalább az indokait próbáljuk megkeresni annak az illetőnek, aki - ha kellemetlenséget okozva is, de - betonnal próbálja kiönteni és megerősíteni az elcseszett alapzatot. (Mielőtt még bárki félre értené: egyáltalán nem 'elmúltnyolcévezni' fogok, távol álljon tőlem!) Ebben az ócska országban mindenki azt hiszi, hogy az összes politikus minimum a sátán fattya, de az biztos, hogy az ördöggel cimborál és akármit is tesz az csak és kizárólag azért teszi, hogy a saját zsebét dagassza.

Ebből a felfogásból - meg az utcai megmozdulásokból - teljesen kiviláglik, hogy a hangadók között egy könyvelő sincs, de még egy olyan se, aki egy picivel többet tudna a pénzügyekről, mint a saját sárga csekkjei befizetése. Segítségként annyit elárulok, hogy a könyvelésben a legalapvetőbb szabály, hogy a bevételt sose haladja meg a kiadás, vagyis a mérleg legyen egyensúlyban. Ennek nem csak egy cég esetében kell igaznak lennie, hanem egy ország gazdasági ügyeiben is.

Ha most eljátszunk a gondolattal és feltételezzük, hogy nem olyan egyszerű az észjárásunk mint egy botnak, akkor induljunk ki abból, hogy a hiba forrása nem az, hogy a politikusok lopnak. (Ez a legegyszerűbb és egyben legbénább magyarázata a dolgoknak, sőt aligha bizonyítható, mégis közkeletű. Mellesleg a politikus egy okos fajta, nem valószínű, hogy sokat lop. Tudja nagyon jól, hogy a birkát sokszor meg lehet nyírni, de megnyúzni csak egyszer...) Máshol lesz a bibi: sajnos a bevétel nem akkora, mint a kiadás. Ez a helyzet egy darabig fenntartható, az állam görgeti maga előtt az adósságát, de mégsem természetes állapot.

Eljött az a pillanat, amikor be kell látnunk egy két dolgot: maximális szolgáltatást várunk el minimális pénzből és nem vagyunk hajlandóak beismerni, hogy ez hosszútávon lehetetlen. Íme egy-két adat:
- 1980 óta kevesebb gyermek születik, mint amennyi a létszám fenntartásához szükséges (egy párra 1,2 gyerek jut, tehát fogyunk)
- egyre több ember megy nyugdíjba (jelenleg 3 millióan vannak, de ebből csak fél millióan vannak azok, akik tényleg 40 évet dolgoztak)
- 780 ezer rokkan van ma Magyarországon (a fele akkora, 5 milliós Szlovákiában 22 ezer)
- 4 millió ember fizet járulékot --> ebből: 1,8 millió minimálbéres (akik eddig nem adóztak és a mostani adójuk sem túl nagy), valamint 800 ezer közszolgálati dolgozó (akiknek az adója nem konstruktív, vagyis kívülről nagy gyarapszik vele az állam, mivel azt ő adta)

Mindezekből gyors fejszámolással kikövetkeztethető, hogy ma Magyarországon hozzávetőlegesen 1,5 millió ember tart el 10 milliót, vagyis 1 konstruktív adózó magán kívül még 7-8-at. Ennek a másfél millió embernek a befizetéseiből várjuk el, hogy legyen mindenkire kiterjedő:
- társadalombiztosítás (gyengébbek kedvéért: TB), amiből kvázi bárkit bármikor "ingyen" orvosi ellátásban részesítenek
- táppénz
- munkanélküli segély
- gyes, gyed
- nyugdíj
- és persze ingyenes oktatás

Ha valaki mindezt józanul végig gondolja, akkor be kell látnia, hogy szinte csoda, hogy eddig bírta az államháztartás. (Valójában nem csoda: pontosan ezek fenntartására kellettek az ominózus államközi kölcsönök, IMF és barátai, abból lehet finanszírozni... valameddig.) Ezekről persze nem vesznek tudomást azok, akik az államilag finanszírozott helyüket siratják az egyetemen, azt hiszik az alanyi jogon jár nekik közpénzből. Nem! Nem jár! Ez egy szolgáltatás, aminek ára van. Ugyanúgy, mint annak, hogy beülsz a moziba és megnézel egy filmet, vagy felmész az autópályára. Ezeket mind meg kell fizetni. Az, hogy az állam kifizeti a tandíjat egyesek helyett, egy befektetés. Az állam befektet a tehetségekbe, a leendő jó szakemberekbe. Szomorú vagy sem, de ennyi egyetemi végzettségű szakember, mint amennyi eddig termett évente, nem kell. A többlet nem jó befektetés. Mínuszos lesz tőle az egyenleg, amit korábban említettem.

A legvalószínűbb forgatókönyv innentől, hogy eltolódunk a nyugati országok modellje fele és egyszer eljutunk az Egyesült Államok mintájáig, ahol mindenki magának fizeti a képzését és csupán egy-két kivételes ösztöndíj van az abszolút tehetségeknek, akiknek az állam mindent fizet. Erre nem árt ha felkészültök. Nyugaton már túlestek a holtponton, itt még csak most jön. Nem érdemes harcolni ellene. Amire nincs pénz arra csak úgy lesz, ha te kifizeted. Vagyis ha te X év múlva egyetemre akarod járatni a gyerekedet nem árt elkezdened takarékoskodni (a nyugdíjad mellett), mert másképp nem fog odajárni csak ha Einstein-nek született. Körülbelül mai értéken 4-5 millió forintot kell összegyűjtened hogy ki tudj fizetni egy átlagos 5 évig tartó képzést minden járulékos költséggel együtt. Ha már Einstein-nél tartunk, ajánlom figyelmedbe a kamatos-kamat intézményét, amit az öreg a világ nyolcadik csodájának nevezett és egyébként rendkívül megkönnyíti a tandíj összegyűjtését. Ha ma születne a gyereked és 18 éven keresztül félreraknál neki 8.000 (azaz nyolcezer) forintot simán meglenne a kívánt összeg. Szerinted sok? Számold össze mi minden hülyeségre adtál már ki 8 ezer forintot! Szerinted a diploma hülyeség? Ha az, ha nem, ennek ennyi az ára. Ha szerinted az, akkor minek hőbörögsz a tandíj miatt? Ha szerinted nem az, akkor kezd el spórolni. Szerintem havi 8 ezer forint nem nagy áldozat azért, hogy később a gyerekem esetleg 180 ezret keressen, ne minimálbért...

Egyébként ha nem látod racionálisan megmagyarázható értelmét, ne menj egyetemre! Nem kell. Valószínűleg másban vagy tehetséges és könnyen lehet, hogy sikeresebb lennél benne és gazdagabb lennél tőle. Találd meg ezt az egy dolgot és lehet hogy az sem lesz könnyű, de sokkal boldogabb leszel tőle. Még kishazánk sorsán is javítasz vele.


A bejegyzés trackback címe:

https://adamsmind.blog.hu/api/trackback/id/tr453743731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hóember 2012.01.25. 01:56:59

Ádám te nem tudom melyik országban élsz, de hülyeségeket írogatsz.
Kezdjük a koncepcióval. Az állam nem szarja a pénzt, valóban. De ahogy írtad, 780ezer rokkant(!), ~10 milla magyarból 1,5 milla (!) adózó van. Ezeket te se gondolod komolyan. Ezt mondhatnánk országos adócsalásnak.
Béna az a magyarázat, hogy a politikus nem lop annyit, hogy költségvetési problémáink legyenek? Olvasgassál a témában:
index.hu/tudomany/2011/11/09/egy_lorinci_punk_lenyomja_a_korrupciot/
a legalsó szinttől a legfelsőbbig mind mind az államot lopja meg és végső soron téged meg engem, meg a szüleinket.
Hogy jön ez a felsőoktatáshoz? Úgy, hogy fűnyírószerűen innen veszi ki a suskát a vezetőség, ahelyett, hogy a saját gazdasági érdekeltségei előtt zárná el a pénzcsapot. Mert megteheti. Elmegy a diákság tüntetni aztán kész, majd hazamennek.

Nem kell ennyi diplomás? Nem kell annyi bölcsész? Jah, lehet...
mandiner.blog.hu/2011/04/04/felsookositas_5_sok_e_az_annyi
De közgazdászból nem kell ennyi, az biztos!
Nálunk fejlettebb államoknál, tényleg mindenki fizet tandíjat? Ööö, nem. Ausztia, Svédország, Dánia és Finnország példája, hogy nem ez az egyetlen járható út.
Én amúgy tandíj párti vagyok, mert ez tényleg egy szolgáltatás, egy befektetés aminek ára van. De igazságos dolog-e, hogy vállalkozó apuka és minimálbéres apuka ugyanannyit fizet a csemetéje után? Igazságos-e hogy vállalkozó apuka csemetéje fog állami pénzből tanulni? Mert a vállalkozó apuka be tudja juttatni egy jó középsuliba a gyereket, a különórák fizetéséről már nem is beszélve.
De aki tegyük fel belevág és megcsinálja hitelre az egészet, mert hisz magában...tényleg ~4 milla tartozással akarjuk indítani az életét? A magyar átlag nettó évi 1,7 milla. Egy nagyon durva számolással közelítve, tegyük fel, ennek a felét(!) törlesztésre szánja, akkor durván 6 év alatt visszafizeti. Ha emberünk 24 évesen kerül ki az iskolából, 30 éves korára lesz "tehermentes", de akkor még nincs se lakása, se családja, se autója.

Mielőtt szemellenzőről írsz, nézd meg, hogy nem-e felejtetted magadon.

EdemLegend · http://adamsmind.blog.hu/ 2012.01.25. 14:31:08

De igen, komolyan gondolom. A 1,5 millióhoz továbbra is tartom magam, sőt túl is becsültem! De tekintsük át: 3,2 millió gazdaságilag aktív ember (15-65 évesek) van ma Magyarországon és nekik kellene eltartania mindenki mást (nyugdíjasok, gyerekek, stb.). Sajnos ebből a 3,2 millióból mégsem mindenki "aktív": az átlag magyar olyan 25 éves kora körül lép ki a munkaerő piacra és 60 egynéhány évesen nagyon már igyekszik nyugdíjba menni ha van rá lehetősége. Ezzel máris lefaragtunk pár százezer embert (maradt 2,6). A maradék érett, erős, munkaképes tömegből egyéb okokból is vannak páran, akik nem dolgoznak, a híradások szerint ez a gazdaságilag aktív népesség 10%-a, kb. 300 ezer ember (maradt 2,3). (Ha közülük néhányan mégis dolgoznak, akkor azt feketén teszik, tehát nem adóznak, de még járulékot sem fizetnek). 780 ezer rokkant van (hivatalos adat!), de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ebből 400 ezren már nem rokkant-nyugdíjat kapnak, hanem öregségit. Azonban a maradék 380 ezer aktív korú rokkant még mindig sokszorosa annak, amennyinek szabadna lennie egy országban (maradt 1,9). Ezek alapján kijelenthetjük, hogy ebben az országban nem egészen 2 millió ember dolgozik és adózik hivatalosan. Mivel mi most az eltartó képességet vizsgáljuk ebből sajnos le kell vonnunk azokat, akiknek a munkája nagyon hasznos és elengedhetetlen, de pénzzel nem gyarapítják az államháztartást: ők a közszféra dolgozók (rendőrök, tűzoltók, orvosok, mentősök, tanárok, önkormányzati dolgozók,...). "Csupán" 800 ezren vannak (marad 1,1).
Ha ez szerinted országos adócsalás, akkor az, de ma Magyarországon 10 emberből pénzügyileg 1 dolgozik és abból él a többi 9 (ebből a 9-ből 3 nyugdíjas; 2,7 minimálbéres dolgozó; 0,8 közszféra dolgozó; 0,4 rokkant; 0,3 munkanélküli; 0,2 államilag finanszírozott egyetemista; 1,5 gyerek).
Nem mondom, hogy minden fejlett államban van tandíj, de az általad említett országokban mindannyian más szemlélettel vannak mint a magyarok. Ott senkinek sem kell mondani, hogy tegyél félre a céljaidra, mert később szar lesz. Ott azért tudják a tandíjat megoldani közpénzből, mert a nyugdíjat már nem kell, félretettek maguknak. Itt is tanulhatna mindenki ingyen, ha nem kellene azt az eszméletlen sok nyugdíjast eltartani ilyen kevés befizetésből. (3 millió embernek fizetek fejenként havonta százezreket, vagy 200 ezernek félévente. Azért az nagyon nem mindegy.)
Sajnos az élet igazságtalan és valóban e téren is mindig annak van könnyebb dolga, akinek van pénze. Gazdag apuka gyerekének mindig több lehetősége lesz. Azonban én nem látom olyan borúsan a helyzetet, mert a szegény gyerek most is be tud kerülni ha akar, csak valamivel nehezebben. Szerintem a dolgok alakulása 90%-ban mindig az érintetten múlik. Azzal kapcsolatban meg, hogy a gazdag apuka jobban meg tud fizetni dolgokat, azt a kérdést tenném fel, hogy abból a gyerekből, akinél nem olyan jó a tanulmányi alapozás válhat-e egyáltalán jó diplomás szakember. Nekem az a véleményem, hogy manapság nem kicsit lement az egyetemeink színvonala - talán pont emiatt.
A hiteles témát meg szerintem felejtsd el. Én "előre megfontolt szándékból elkövetett" megtakarításról beszélek. Az sokkal olcsóbb és teljes mértékben kiküszöböli az általad felvetett problémát (eladósodás). Az előre gondolkodás hiányzik a magyarokból, ami sokszor nagyfokú felelőtlenséggel is párosul (lásd deviza-hitelesek kálváriája). A kölcsönhöz való folyamodást egy esetben tartom elképzelhetőnek és az a mostani átmeneti időszak. Akik nem tudtak erre a változásra időben felkészülni - mert senki sem szólt nekik - azokat tényleg rettentően sajnálom. De az a helyzet, hogy valaki(k) mindenképp szarul jár(nak). A kérdés az, hogy most legyen kicsit szar, vagy később nagyon. Ha most visszaállítjuk az eddigi rendszert ("vegyünk fel sok embert államilag támogatottra"), akkor később valószínűleg teljesen elfogy a pénz, összeomlik a rendszer és utána már nem lesz hova járni a későbbi nemzedékeknek (csak külföldre, de az már megint pénzes, talán drágább is). Áldozzuk-e fel az egész rendszert a mostani jólétért? Szerintem az a kisebbik rossz, ha most cselekedjük meg, amit előbb-utóbb úgy is meg kell.
Szóval én még mindig úgy látom a helyzetet ahogy eddig, de figyelembe veszem a másik oldalt is (annak ellenére, hogy szemellenzőm van) és megértem, hogy kellemetlen ez a változás, de én nem vagyok Gyurcsány, hogy azt mondjam "nem fog fájni".

Ann(gyalk)a · http://anngyalka.blog.hu 2012.01.25. 19:54:02

*tapsvihar*
Az adatok korrektek, ezen nem érdemes vitázni, aki nem hiszi a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) honlapján tájékozódhat.
Elárulnám ám a tisztelt közönségnek, hogy bizony a gazdag és a minimálbéres apuka is ugyanabban az országban, ugyanazokkal a lehetőségekkel körülvéve, mégis máshogy cselekedve jutott oda, ahova jutott. A legtöbb tehetős ember a béka segge alól tornázta fel magát, nehéz körülmények közül, kitartással, sok szorgalommal és gazdag gondolkodásmóddal érte el mindazt, amit most felmutathat; közülük nem egyet személyesen is ismerek, tehát ebbe sem érdemes belekötni. Azok a gazdag ficsúrok, akiket gazdag apuci tol maga előtt, de az öreg gondolkodásmódját, értékrendjét nem veszik át, bizony pillanatok alatt elherdálják a csodás örökséget és a minimálbér mellett siratják azt. Erre is tudok példát mondani, ha nem hinnétek.
Mellesleg, aki okos és rátermett, az valóban továbbra is ingyenesen fog tanulni, szerintem 466/480 pontommal ebben a felvételi időszakban is megcsípnék egy állami finanszírozott helyet, de ezt még ugye nem tudhatom biztosan.
Végül pedig, a szociális modellváltás időszakát éljük, szar és fáj, de át kell állítanunk a gondolkodásmódunkat arról, hogy állam bácsi pénzel, arra hogy kutya kötelességünk önmagunkról és szeretteinkről gondoskodni. Mindenki - ismétlem mindenki meg tud élni a jövedelme 90%-ából. Először fáj, mert csak 2 hónappal később tudjuk megvenni a lapostévét, nem kerülhet mindig chips a bevásárlókocsiba, nem b*szhatunk el a kocsmában/füstölhetünk el 10 ezret, csak 9-et... de az eredmény a gyarapodás, a vésztartalék, a privátnyugdíj vagy az olyan nagyon szerettet gyerekek továbbtanulása. Kinek mi a fontos.. nem igaz?
süti beállítások módosítása