Movie-Review - Lopott idő

Címkék: ajánló sorozat film pénz

2011.11.02. 16:55

Elég rég jártam már moziban és gondoltam megérdemlünk egy kis luxust Annával. A kínálatból mindketten egyet értettünk, hogy a leírás alapján a 'Lopott idő' lesz a nyerő. Nem is csalódtunk.

Az alap szituáció az, hogy valahol a jövőben járunk, amikor már genetikai úton sikerült elérni, hogy az emberek csak 25 éves korukig öregedjenek. Onnantól kezdve gyakorlatilag örökké élhetnének, de - a túlnépesedést elkerülendő - mindenki karjába bele van építve egy óra, amely folyamatosan visszafele számol és ha lejár a rajta látható idő, akkor az illető meghal. Az óra a 25. életév betöltéskor indul be és innentől kezdve 1 éve van hátra mindenkinek. Az óra azonban tölthető külső forrásokból vagy akár az emberek egymásnak is adományozhatnak, illetve egymástól elvehetnek időt.

Az idő tulajdonképpen átvette a pénz helyét és mindenki időt akar szerezni, hogy gazdag lehessen, illetve hogy minél tovább élhessen.

A világot 'időzónákra' osztották, melyekben a különböző "jövedelemszintű" emberek élnek. A zónák között szabad az átjárás, azonban a zónahatár átlépéskor vámot kell fizetni (általában egy hónapnyi időt). Főhősünk, Will Salas (Justin Timberlake) a gettóban (legkülső zóna) él és gyári munkával keres 'időt'. Ebben a szektorban mindennapos a halál. Az emberek a munkájukkal csak annyit keresnek, hogy átvészeljék valahogy a következő napot.

A rendet az borítja fel, hogy megjelenik a gettóban egy időmilliomos (aki értelemszerűen egy sokkal beljebbi szektorból származik), akinek az óráján több mint egy évszázadnyi idő van. Ingyen piát vesz mindenkinek, ami felkelti a helyi idő-maffia figyelmét és szeretnének szert tenni az idejére. Will megmenti őt, akinek igazából esze ágában sem volt megmenekülni. Beszélgetésükből kiderül, hogy ő több mint 100 éves és ugyan fizikailag semmi baja, de lelkileg megtört a hosszú évek alatt és nem akar tovább élni. Tulajdonképpen azért jött a gettóba, hogy elosztogassa az idejét és meghaljon. Beszélgetésük során arra is fény derül, hogy ahonnan ő jön, a gazdagok, ha akarnak örökké élhetnek és valójában ők irányítják ezt a rendszer az által, hogy szisztematikusan emelik az árakat ezzel előidézve sokak korábbi halálát. A gazdagokat a darwinizmus hajtja, vagyis hogy az erősebb marad életben.

Will-nek - miközben alszik - gazdag barátunk átadja majdnem az összes idejét, mindössze 5 percet hagyva magának. Kiül egy hídra és megvárja míg letelik. Will-t felveszi egy kamera a környéken, így gyilkosság vádjával ő válik az első számú gyanúsítottá.

Will-nek ezután el kell szenvednie - az inkább barátnőjének kinéző - anyja halálát, mivel a nem várt áremelés miatt anyjának elfogyott az ideje. Will emiatt kissé haragos lesz és elhatározza, hogy beutazik valamelyik belső szektorba és majd jól megmutatja a gazdagoknak, valahogy bedönti a rendszert. Meg is teszi, az odaút cirka 1 évébe került a vámok miatt. Kezdetben leginkább csak költi az időt és próbál elvegyülni, de ez gettós viselkedése miatt nehezen megy. (Tudniillik a gettóban élők mindenhova futnak, mivel általában kevés az idejük, a gazdagok ezzel szemben ráérősen csinálnak mindent.) Flangálása közben szemezget egy testőrökkel körülvett lánnyal, akiről egy partin kiderül, hogy a Főgazdag (főellenség) lánya, akinek a családneve stílusosan: Weis. A "véletlen játéka" csupán, hogy Will úgy ismeri meg Weis papát, hogy kártyán - pár másodperc híján - szinte minden idejét feltéve nyer tőle vagy 1000 évet.

Will-t a partin letartóztatja az idő-rendőrség a tisztázatlan haláleset miatt és elkobozza minden idejét összesen 2 órát hagyva neki. Will úgy dönt nem megy a rendőrökkel és leüti őket, foglyul ejti a Weis lányt, Sylvia-t és elmenekül. Innen kezdetét veszi a hajcihő, melynek zanzásítva az a lényege, hogy Will meggyőzi Sylvia-t, hogy apja a rossz fiú és a gazdagok rohadékok (természetesen szerelmesek is lesznek), mindeközben Weis idő-bankokat rabolnak (hogy legyen idejük, amit szétosztanak a szegények között és bedöntsék a rendszert), Will trükkösen leszámol a maffiával és kijátssza a rendőröket. Végül nagyon cselesen a szerelmes pár elfogja Weis papát, akitől miközben magyarázza a szociál-darwinizmust ellopják a saját széfjében összekuporgatott 1 millió évét. Ezt szétosztják a gettóban, ahonnét ezután az emberek elindulnak a magasabban kvalifikált szektorok felé. Weis papa és a rendőrök meg a képernyőn és a tévében nézik, hogy elkezdett összeomlani a rendszer.

A történet végére Will és Sylvia meg már mivel annyira belejöttek a rablásba, hogy elindultak még nagyobb bankokat kirabolni (mi konkrétan csak azt látjuk, hogy egy bazi nagy lépcsős épületbe mennek kivont fegyverrel), de ennek folytatása már a soha el nem készülő második rész témája lehetne.

Kritika: Összességében szerintem jó film. Erről mondjuk legnagyobb részt az alapötlet tehet. Rendkívül éles kritikának mondható a világ felé szerintem az alapszituáció, amit felvázol. Idő=pénz. Gazdagoknak sok van, szegényeknek kevés. Az általános felfogás szerint a gazdagok még azt a keveset is elveszik, ami a szegényeknek van (ez szerintem nem igaz). Nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy a főgonosz családneve (Weis) zsidó. Ezzel a választással egyértelmű utalást tett a történetíró a karvaly-tőkére. Állítólag a zsidók a legnagyobb hitelezők. Ez a filmben sincs másképp, ráadásul folyamatosan emelkedik az uzsorakamat. A film az idő-zónákkal szerintem azt a társadalomkritikát akarja mondani, hogy egyfajta kasztrendszerben élünk, amelyből gyakorlatilag lehetetlen kitörni (ezzel sem értek egyet). Will-nek is egy valószínűtlen véletlennel sikerült csak, ami így sem tartott soká.

A film legnagyobb hibájának azt tartom, hogy a szereplők egy részéről elég nehéz elhinni, hogy 25 éves. Utánanézve kiderül, hogy van köztük 35 éves is... Maga Timberlake is több mint 30 (bár róla elhinném hogy 25). Erre odafigyelhettek volna jobban.

Feltűnt, hogy mostanában elég sok filmben alkalmazzák Justin Timberlake-et ahhoz képest, hogy eredendően énekes vagy mi. Ez nem vont le a film élvezeti értékéből, mert szerintem játszott annyira jól, mint akármelyik másik színész. De ezt döntse el mindenki maga. Nézzétek meg!


A bejegyzés trackback címe:

https://adamsmind.blog.hu/api/trackback/id/tr823347579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása