Régen ostoroztam már a szélsőjobbot, de mostani munkásságuk és törekvésük mellett nem megyek el. A Délmagyar.hu-n olvastam egy cikket tegnap, mely arról szólt, hogy a szegedi Jobbik több utca- és intézmény nevet megváltoztatna Szegeden.

A hír szerint a Jobbik egyik képviselője indítványt nyújtott be a mars téri óvoda bejáratánál található Marx-dombormű lebontásáról, de a közgyűlés nem vette napirendre a kérdést. A jobbik szerint "az MSZP-LMP liberálbolsevik(!?) koalíció összeállt ennél a szavazásnál" és nem voltak hajlandóak tárgyalni az indítványról. Azonban a Jobbik nem adja fel a dolgot (mi sem úgy ismerjük őket...) és az oktatási és kulturális bizottságot fogják megkérni, hogy vizsgálja felül a közterek neveit Szegeden (pl. Dáni János utca, Somogyi Béla utca), amire alapozva fognak beadni egy komplex névváltoztatási csomagot. Ezenfelül azt is szeretnék, ha az egyetem is felülvizsgálná egyes épületeinek nevét, mint például a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium és a Károlyi Mihály Kollégium.

No, hát hol is kezdjem? Szerintem azt kellene eldönteni legelőször, hogy mennyire is fontos ez a névváltoztatós kérdés a jelen helyzetben. Az mondjuk világos, hogy pár éve már a nemzeti érzelműség reneszánszát éljük, tehát akinek ez egy belső érték, annak az is egy lényeges kérdés, hogy mondjuk egy szép nyári napon bakancsban, trianonos-pólóban békésen sétálva milyen utcanév táblákat olvasgathat az utcán. Nekem személy szerint tök mindegy, de a régi, bevált neveket nem tartom szerencsésnek lecserélni. Ez a mostani tervük kb. akkora hülyeség, mint hogy Budapesten a jó öreg Moszkva térből Széll Kálmán tér lett.

A Marx-dombormű sokak szemét bántja, de igazából nem kellene senkinek se, hogy útban legyen. Egy emlék. Marx volt aki volt. Az ő nyomán kialakult rendszer lehet, hogy nem volt a legtökéletesebb, de akkor is a múltunk része. Véleményem szerint egyébként ma nem teljesen ítélik meg jól az ő személyét. Nem akart ő rosszat és valószínűleg az elsők között lett volna aki felszólal az ellen, hogy miket csinálnak rá és a filozófiájára hivatkozva. Persze voltak dolgok, amiket rosszul látott vagy legalább is nem vagyunk egy véleményen róla, de azért mondott okosakat is.

Az átnevezési hisztériájuk alaptézise meg egyértelműen az, hogy olyan nevek sehol sem legyenek, akik baloldaliak voltak, vagy közük volt a baloldalhoz. Ez elég demagóg. Mintha a szélsőjobb csak is rózsás dolgokat hozott volna a világba és az országba. Például pont a szélsőjobboldali különítményesek tették el láb alól Somogyi Bélát, akinek kb. egyetlen bűne, hogy bírálni merte a fehérterrort.

Károlyi Mihály megítélése nem egyszerű, szóval rá nem térnék ki, de azt nem gondolom, hogy kimondottan baj lenne, hogy egy kollégium viseli a nevét (sőt Károlyi jellemzői szerintem részben illenek is az odajárókra). Ságvári Endrén viszont már én is elgondolkodtam korábban, mivel ő egy elég kemény vonalas kommunista volt. Az életét sem fejezte be valami szépen, mivel az általa provokált tűzharcban csendőrök lőtték le, akik közül egyet magával is vitt a túlvilágra. (Róla már szinte megérné filmet forgatni.) Szóval ő lehet, hogy tényleg nem a legmegfelelőbb személy ma egy iskola névadójának, de szerintem az idők folyamán elég emblematikussá vált ez a név és ha itt Szegeden vagy környékén azt mondjuk 'Ságvári', akkor mindenki egyből az elit gimnáziumra gondol és szinte senkit nem érdekel ki volt Endre.

Nem meglepő, de szomorú, hogy a Jobbik mire fecsérli az erejét. Mondjuk még mindig jobb, mint hogy ha az gondolkodnának és ügyködnének, hogy hogyan változtassák meg és basszák el az életünket "nemzeti alapon". Az meg hogy a vele közel sem egy követ fújó pártokat 'liberálbolseviknak' nevezi egyszerűen nevetséget. Igazán szomorú, hogy ez az ország eljutott oda, hogy egyesek szerint szégyen baloldalinak lenni és hogy ezek az 'egyesek' pont a parlamentben, illetve annak környékén ülnek. Nekik kéne a legjobban tudni mit jelent a többpártrendszer és miért jobb az ha színesebb a paletta, illetve miért nem baj ha vannak másként gondolkodók. De azt hiszem mégis csak én vagyok a hülye, hogy logikus gondolkodást feltételeztem a szélsőjobbról...


A bejegyzés trackback címe:

https://adamsmind.blog.hu/api/trackback/id/tr873282044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása