Egy nappal megkésve, de szeretnék egy érdekes cikket közölni  egy figyelemreméltó embertől az Egyesült Államokat ért terrortámadás 10. évfordulója alkalmából:

"Szeptember 11. A dátum, amelyet mindenki ért, de mindenki mást ért rajta. A New York-i Világkereskedelmi Központ elleni al-Kaida-terror­tá-ma­dás óta kereken tíz év telt el, és közben annyi min­den megváltozott körülöttünk, hogy lassan már fel sem tűnik, ha megint történik valami.

A repülőtereken a világ megszokta a sorban állást, a biztonsági átvilágítást, de már mi, magyarok is – valljuk be – egyre unottabban nézzük az esti híradókban az épp aktuális iraki, vagy afgán, vagy szír, vagy ki tudja, ma épp a világ melyik pontján elkövetett merénylet áldozatairól szóló tudósítást.

Közben viszont egyvalamit észre sem veszünk. Szeptember 11. talán legnagyobb és a mindennapi életünk­re leginkább kiható változását. Hogy egyre jobban meg­figyelnek minket… Kamerák az utcasarkokon és auto­ma­ta követőprogramok a világhálón. Szép lassan felépül körülöttünk egy globálissá összeálló lehallgató-rögzítő- mindent felvevő rend­szer. Ránk borul az orwelli háló. Mi, magyarok elhessegetjük ezt a problémát, mert alig halljuk meg, amikor a távoli Amerikából vagy épp Londonból véletlenül eljut hozzánk a személyiségi jogainkat féltő mozgalmakról egy-egy hír. Pedig sokak szerint szeptember 11-nek talán az a legsúlyosabb következménye, hogy a biztonságunkért cserébe odaadtuk a szabadságunkat.

Mert akkor jó alkunak tűnt. De biztos az volt? Salt Lake City mellett az amerikaiak százezer négyzetméteres digitális megfigyelőközpontot építenek. E-mailek milliárdjait, telefonbeszélgetések százmillióit fogják rögzíteni a terrorfenyegetettségre hivatkozva – bárhol a világon. Hasonló épül Texasban, San Antonióban is. 24 nullával kell leírni azt a számot, az egykvadrilliót, amennyi szöveges adatot ezek a rendszerek képesek lesznek tárolni. Például évekre visszamenőleg a telefonbeszélgetéseink hanganyagát, mert mi van, ha kiejtettünk egy szót, felhívtunk valakit, gyanúsan fizettünk, vagy épp furcsa szavakra kerestünk rá az in­ter­neten.

Attól tartok, hogy mire felocsúdunk, és esetleg majd tiltakozunk, hogy mi nem ilyen biztonságot akartunk, akkor már késő lesz Oszama bin Ladenre kenni a dolgot. Mert nem is neki köszönhetjük. Rá és szeptember 11-re csak hivatkoznak azok, akik most a félelmünket meglovagolva körénk szövik ezt a hálót." 

Frei Tamás
Metropol Budapest 2011. szeptember 9. péntek


A bejegyzés trackback címe:

https://adamsmind.blog.hu/api/trackback/id/tr623220649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása