Ember a Marson

Címkék: szégyen sztorizás

2011.08.09. 21:28

Már jó pár hete nem mentem busszal Szegedre, ma mégis rákényszerültem. Szomorúan konstatáltam, hogy a mars téri felújítás a 2-es kocsiállást is elérte, ahonnan az én buszaim közlekednek. A felújítás miatt nem lehet a megszokott helyen fel/leszállni, kijelöltek helyette egy ideiglenes, alumínium oszloppal "megerősített" megállót. Felmerülhet a kérdés, miért szomorún tekintek erre a dologra, miközben a felújítás jó dolog? Valóban, azt hiszem senki sem tagadhatja, hogy elég ramaty állapotban volt/van a mars téri buszpályaudvar, mely már jó ideje statikus pontja Szegednek. Nem is csoda, hiszen 1965 - épülése - óta kisebb változtatásoktól eltekintve nem is igazán változott semmit. Ezt mindenki meg is nézheti a saját szemével:

1965-ben:

Ma:

Ennyi idő alatt szinte műemlékké vált a hely, aminek én tényleg szívből örülök, de mégsem tetszik, hogy a felújítást elrendelő illetékesek a ráncfelvarrás taktikáját választották, mivel korábban nem erről volt szó. Nem tudom hány szegedi/szeged környéki olvassa az írásom, de nekik nyilván nem mondok újat (ha mégis, akkor meg király :D ) ezzel a cikkel, mely lassan 4 éve jelent meg és arról szól, hogy "rövidesen" új távolsági buszpályaudvara lesz Szegednek. Meg is pályáztatták és néhány látványterv is napvilágot látott:

A tervezett létesítmény - aminek már nem is szimplán buszpályaudvar, hanem buszport lenne a neve - véleményem szerint egy kissé flancos. Nem vagyok biztos benne, hogy erre van szüksége a szegedi és szeged környéki népnek, viszont cseppet sem lepődök meg rajta, mert manapság uniós pénzből 'kicsit, de hasznosat' nem is lehet csinálni, főleg nem Szegeden. Azonban még erre is azt mondanám, hogy egye fene jó lesz az, ha már egyáltalán épülne. De nem. Egy nyamvadt kapavágás sem történt a választott területen (Vásárhelyi Pál utca - Móravárosi körút sarka) leszámítva a nagy csinnadrattával végrehajtott alapkőletételt. Ezen kívül semmi.

Minderre mondhatnánk, hogy: hát igen, van ilyen, a dolog eltűnt valahol a bürokrácia útvesztőjében (halkan jegyzem meg a szegedi Fidesz fúrta meg), de legalább történt helyette más és az illetékesek gondolnak a szegedi utazóközönségre, felújítják a meglévő helyet. Valóban, jobb híján oké, de kérdem én: 4 év alatt (ami igazából 33, mert 1978 óta gondolkodnak az új hely lehetőségén), hogy a picsába nem jutott eszébe senkinek megsürgetni a dolgot, hogy történjen már valami, ahelyett, hogy nézték hogyan szoronganak/tolonganak az emberek és még inkább - az idők folyamán egyre nagyobbá vált - buszok a kinőtt pályaudvaron? Egy mai értelemben vett normális busz alig tud megfordulni, vagy legalább leparkolni ott. Ezen mi értelme van toldozni-foltozni? Egyszerű a szitu: kell egy nagyobb hely - ami már meg is volt.

Persze az ilyen horderejű akcióknál mindig akadnak károgók. A legalapvetőbb problémája az ilyeneknek, hogy a Mars tér központi helyen van a belváros része, könnyű az onnan való továbbközlekedés. Ezzel szemben az új hely távolabb van a város közepétől, helyi közlekedéssel nehezebb bejutni a központba. Én erre azt mondom, hogy két kilométer nem a világ, illetve a Mars tér központi jellegét nagyon nagy részben pont a buszpályaudvar adja, aminek elköltözése új központot alakít ki. A bejutás sem hiszem sokkal nehezebb lenne, mert két villamos- és legalább négy buszvonal fut jelenleg is ott, másrészt a közlekedést tervezők - akik hatáskörébe tartozik részben a buszpályaudvar is - nyilván számolnak az új központi hely létrejöttével és ehhez igazítják a járatokat. A tömegközlekedés súlypontja nyilván a Nagykörútról át fog tevődni a "harmadik" körútra. Ez a város fejlődésének azt hiszem természetes velejárója.

Persze a logikus érvek hangoztatása már csaknem 4 éve megy mégsem történt semmi. Remélem a város vezetősége egymás basztatása helyett feléri ésszel lassan, hogy az emberekért is ideje lenne tenni valamit, mert így pontosan ilyen kényszermegoldások fognak születni, mint a Tisza Volán részéről a meglévő buszpályaudvar felújítása egy új és korszerű létesítése helyett.


A bejegyzés trackback címe:

https://adamsmind.blog.hu/api/trackback/id/tr173138212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása