A jó, a jobb és a minősíthetetlen

Címkék: politika

2010.10.05. 17:05

Megkésve ugyan, de erről is illene szólnom: október 3. önkormányzati választások. Nem meglepő, hogy nálunk, Ásotthalmon is volt. Szintén nem okozott nagy meglepetést az eredménye, de legalább elmondható, hogy volt verseny.

Kezdjük a polgármesterrel. 3 jelölt indult: a posztot már 12 éve betöltő eddigi polgármester, a már jó pár éve az önkormányzatnak dolgozó pályázatíró és egy csak tavasz óta (nem egészen fél éve) itt élő jött-ment.

Az eddigi polgármester volt a legesélyesebb, amit az is bizonyított, hogy a program-beszédére elég sokan eljöttek. A beszéde után világossá vált számomra, hogy jól látja a falu helyzetét, bár ez mindenkire elmondható, aki nyitva tartja a szemét. Az az alternatíva sem rossz, amit a problémák megoldására kínált. Ezt azzal próbálta még megtoldani, hogy mivel "Narancs Köztársaság" lettünk, idén ő is magára vállalta a déli gyümölcs szerepét hátha lesz így egy kis hátszél. Feltűnt azonban, hogy a beszéd alatt eléggé ráment az érzelmekre (szerintem tudatosan) és kerülte a konkrétumokat. Egyetlen dolgot emelt ki igazán - amit már évek óta nem hivatalosan, de a fő feladatának tart -, hogy Szerbia felé határt kell nyitni a falun keresztül (úgy mint pl. Röszkénél). Ez állítólag kihúz minket a szarból, mert megszűnik a település zsák jellege és az átmenő forgalom miatt az egekbe szökik majd az infrastruktúrális fejlettség. Ez a térképre tekintve logikusan hangzik (a narancssárga vonal a 55.sz. főút Baja és Szeged között, a sárga vonalak a keletről és nyugatról szomszédos településekre vezető alacsonyabbrendű utak). Ami nem tetszett vele kapcsolatban, hogy olyan pályázatokra is benyújtották a jelentkezést, amelyekről már előre tudták, hogy ha meg is nyerik nem tudnak majd elegendő önerőt biztosítani hozzá. Ilyen volt egy útfelújításra nyert 500 millió Forint, melyhez 100 milliót kellene saját zsebből biztosítani. Hát ennyi pénz erre felé nincsen. Felmerült, hogy hitelből lehetne kipótolni a hiányzó összeget, de a polgármester ezt nagyon helyesen elvetette, mert az az elve, hogy hitelt csak és kizárólag olyan beruházásokra lehet felvenni, ami később visszahozza az árát. Az eddigi polgármester ellen szóló momentum lehetett még sokaknél a zűrös magánélete, ami engem mondjuk nem érdekel és a mérlegelésnél ltekintettek tőle. De nyílt titok a faluban, hogy elhagyta a feleségét és viszonyt folytat a titkárnőjével, akivel állítólag el is költöztek a faluból Szegedre. Nos, ez a település "első emberétől" mégis csak etikátlan dolog és cseppet sem példamutató, legalább is a házasság hagyományos értelmezése szerint, miszerint örökre szól. (Szerintem mondjuk ami nem működik azt kár eröltetni.)

Második jelöltünk a nagyon gyümölcsöző tevékenységet folytató önkormányzati pályázatírónk volt, aki munkája során megtapasztalta hogyan működik az önkormányzat és - végzettségéből adódóan is - tudja mi kell egy település fejlesztéséhez. Én bevallom rá szavaztam, mert úgy éreztem kellene már egy kis új szemléletet vinni a dolgokba a "régi vonalas" politikával szemben. Benne éreztem azt, hogy tényleg akar tenni a faluért és emberközelien szeretné végezni a munkáját. Olyan polgármester szeretett volna lenni, akinek leszólítva az utcán, vagy a boltban is elmondható a problémánk. Ezek a dolgok a program-beszédében rá mutattak arra, hogy az eddigi önkormányzatnak milyen rossz volt a kommunikációja kifelé. Legfőbb feladatának a munkahelyteremtést tekintette volna. Azt is hangsúlyozta, hogy nem csak és kizárólag uniós pályázatokra akarja alapozni a község irányítását, ahogy a korábbi vezetés tette, akik csak ezekben gondolkodva nyakra-főre pályáztak és valahogy úgy képzelték a munkájukat, hogy: nesztek "európai adományból" építünk/felújítunk/fejlesztünk nektek valamit, örüljetek! Én sem gondolom, hogy csak attól lesz boldog a község, ha ilyen "könnyen jött pénzekből" beruházunk erre-arra-amarra. Vannak más lehetőségek is és máshogy is lehet értéket teremteni.

Harmadik jelöltünk nem is tudom érdemel-e szót. Ő komolyan azt hitte, hogy csak úgy idejön és megmondja a tutit. Tulajdonképpen ő úgy került ide, hogy élettársi kapcsolatot létesített egy itteni "őslakossal". Szerintem neki nem annyira szilárd elhatározás volt, hogy polgármester legyen, hanem inkább pont kapóra jött a választás, hogy az új helyen elfoglaltságot szerezzen magának. Mert egyébként meg majdnem egésznap az élettársa turkálós butikja előtti padon mereszti a seggét. Nem is egészen tudom honnan vette a bátorságot, hogy azt képzelje majd ő - aki sosem élt falun és amióta az eszét tudja Vácon és Budapesten élt és dolgozott - megmondja itt mi a jó. Szerintem nevetséges, akárcsak a kampánymódszerei: állítólag a kocsmában fizetett pár kört az embereknek és mondta nekik, hogy szavazzanak rá. Ha minden igaz ő is tartott valami program-beszédszerűséget a kocsmában - hol máshol -, de nem nagyon hirdette ezt ki így én nem tudtam róla és nem is mentem el meghallgatni. Olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy megválasztása esetén cigányokat telepítene be (részben ő is az). Fő jelmondata az volt, hogy meg kell szüntetni a gerinctelenséget meg a jellemtelenséget, ami eddig jelemezte a vezetést és majd ő rendet rak. Azt is hangoztatta, hogy ő simán ellent mond ha kell a fideszes országgyűlési képviselőnknek, mert ő senkije neki, nem kötik hozzá olyan egyezségek, mint az eddigi polgármesterünket (ilyen "én is támogatlak, ha te is támogatsz" típusúak). Nos, radikalizmusa csak pár embert hatott meg, ők is inkább az élettársa családja és annak barátai lehettek, illetve az a pár részeges, akik jót ittak a kontójára.

Az eredmény egyértelmű győzelemmel zárult az eddigi polgármester részéről. Abszolút többséget szerzett.

A képviselő választás őszintén szólva nehezebb volt. Fideszék elhibázott döntése alapján csak 6 képviselőt lehetett választani a korábbi 12-vel szemben. Ez szerintem kevés. a 12 lehet, hogy sok volt, mert valóban ültek ott olyanok, akik nem sokat tettek hozzá az érdemi munkához, de a 6 ehhez képest drasztikus csökkentés. Meglátásom szerint 8-10 körül lett volna ideális. A valasztas.hu-n figyeltem az eredményeket, amik a feldolgozottságtól függően mindig nagyot változtak és kezdtem megilyedni, hogy olyanok fognak bekerülni, akik szerintem távolról sem férnek bele a hozzáértő kategóriába még ha jó szándék is vezérli őket. A képviselő testületet érték olyan kritikák korábban, hogy ráférne egy erőteljes fiatalítás, mert kezdenek kiöregedni és begyepesedni, mint a szovjet vezetés Brezsnyev korában. Ez a probléma megoldódott a mostani választással, mert csak középkorúak vannak benne. Én tulajdonképpen meg vagyok elégedve az összetételükkel.

Remélem ennek a némileg friss és ropogós vezetésnek sikerül megvalósítani a terveit és inkább a mi érdekeinket tartják szem előtt, mint a sajátjaikat. "A remény hal meg utoljára."


A bejegyzés trackback címe:

https://adamsmind.blog.hu/api/trackback/id/tr472346666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása