Nem vagyok elragadtatva

Címkék: vallás szégyen

2011.05.23. 19:50

Nos, nem tudom igaza volt-e Harold Camping amerikai prófétának, de én itt maradtam az biztos. Hogy jobban értsük: Harold Camping a Bibliában fellelhető Ezékiel könyvéből kiszámította, hogy az oly régóta megjövendölt elragadtatás (vagyis a jók mennybemenetele) múlt vasárnap (május 21-én) egészen pontosan greenwichi idő szerint délután 6 órakor következett be.

Ez nagyszerű hír volt még múlt héten, mert a Paradicsomot közelebb érezhettük magunkhoz, mint valaha. A megjelölt időpont azóta ugyebár elérkezett, sőt már jócskán el is múlt, de egy aprócska gond azért mégis akadt: én és tudomásom szerint a környezetemben lévő összes ember a helyén maradt, nem ment sehova. Ez bizony elgondolkodtató.

A felfoghatatlan fordulatnak véleményem szerint két oka lehetséges. Az egyik - a legkézenfekvőbb -, hogy a Jóisten szemében ugyan megmérettük, de nem találtak alkalmasnak, így itt hagytak, hogy szörnyű kínok között enyésszünk el az apokalipszis szemtanúiként. Ez a verzió azért nem valószínű, mert itt minálunk annyi "jókeresztény" ember él, hogy szinte lehetetlen, hogy az Atyaúristen itt hagyja őket - bár ő a főnök, szóval megteheti. Ha pedig tévednék és rosszul ítéltem meg az embereket, akkor az rendkívül lesújtó lenne, hogy errefelé senki sem ütötte meg a mércét és ez azt jelenti, hogy viszonylag nagy területen a sátán ellenállás nélkül, szinte közös beleegyezéssel tenyészhet. A másik tippem az, hogy Harold már megint mellélőtt a dátumot illetően és hiába is vártuk vasárnap az Isten fiát a felhőkön eljönni. A híradások szerint Camping egyszer már megpróbálkozott ugyanezen esemény időpontjának betájolására és azt 1994-re tette, de "sajnos" akkor sem találta el, amit ő maga is beismert és matematikai tévedéssel magyarázott.

Én igazából nem is értem ezt a Harold-ot. Ha már elég bátornak és szakavatottnak érezte magát ahhoz, hogy egy ilyet jósoljon, nem értem, hogy felejthette el a Bibliából azt a részt, ahol azt mondja, hogy "nem tudhatjátok sem a napot, sem az órát", ezért éljetek szüntelen készenlétben. Lehet, hogy úgy gondolta, ez a kitétel csak a ha hülye ókori emberekre vonatkozik, akik többsége amúgy sem tudott se írni, se olvasni. Modern korunkban persze nem jelenthet problémát bonyolult matematikai képleteken keresztül megérteni a Teremtő akaratát. (?!) Az időpont alátámasztásának tartotta a megsokasodott természeti katasztrófákat, de a melegek jogainak elismerését is. (Amúgy nem értem, hogy a melegeket miért ne szerethetné az Úr? Mert elvileg mindenkit szeret. Ideje lenne átgondolni, hogy a felsőbb erő teremt-e bennünket, vagy az ember kénye-kedve szerinti agyszüleménye-e az a hatalom.)

Nagyon valószínűnek tartom, hogy Harold csak időről-időre feltűnősködni akar és ezt talán kombinálta a nem-üdvözüléstől való félelmével. Amint észreveszi, hogy nevesített időpontban nem történt jelentős változás az életében (vagyis nem kezdett el emelkedni a U2: Elevation zenéjére, vagy nem a Mennyországban ébredt) új számításba kezd és gyárt egy pár évvel későbbi időpontot. Ez kicsit nevetséges és szomorú, hogy a keresztények milyen gyermekien, együgyűen képzelik el az élet és a világ rendszerét. Ezektől a szempontoktól nem vagyok elragadtatva. Jobb is.


A bejegyzés trackback címe:

https://adamsmind.blog.hu/api/trackback/id/tr242926922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása